Çölyak hastalığı genetik olarak yatkın bireylerde bğğda ürünlerinde bulunan "glüten” proteinme karşı duyarlıl tanımlanmaktadır.
Glütensiz diyet ile yakınmaların kısa süredç hastalığın tanısı konulmaz veya diyete uyum iyi olİnâZ e, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği başta olmak üzere anemi, vitamin yetersizlikleri, diş çiiıükleri, tiroit hastalıkları, kemik erimesi, diyabet ve kanser gibi birçok kronik hastalığa yakalanma rislğ)aıtabileceği, çölyak hastalığı tanısı konulan bireylerin glütensiz beslenmeye uymalarının sağlıklYDb' e ve gelişmenin sağlanmasında, yetişkin çağında
Bu itibarla, Bakanlığımız İlgi (b)'da kyıtlı Genelge ve İlgi (c)'de kayıtlı yazı kapsamında 9 Mayıs Dünya Çölyak Gününde; öğrenci, öğretmen, veli, yemekhane-kantin işletmecisi/çalışanı ve diğer okul çalışanlarına yönelik farkındal ğitimlerinin yapılmasının sağlanması, çölyaklı öğrencilerin beslenmesinin sağlanabilmesi in inlerde, okul/kunım ve pansiyon yemekhanelerinde glütensiz ürünlerin bulundunılması, glütens- esin hizmetinin sağlanması amacı ile gerekli tedbirlerin alınması önemli gölülmektedir.